دیپلماتهای ایران ممکن است جاهطلبیهای هستهای جمهوری اسلامی را انکار کنند، اما با خواندن دقیق سخنان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی میتوان فهمید که انگیزه برنامه هستهای جمهوری اسلامی، ملاحظات نظامی است. در 27 نوامبر 2020، محسن فخریزاده، دانشمند ارشد اتمی ایران، بر اثر شلیک گلوله درگذشت. به نظر میرسد این اقدام تماماً از راه دور هدایت شده است. روز بعد، سپاه نیوز، سخنگوی رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مقالهای منتشر کرد و در آن، فخریزاده را ستود و اظهار داشت: "شهید فخریزاده تقویت قدرت دفاعی در برابر سلاحهای کشتارجمعی را در رأس فعالیتهای علمی خود قرار داده بود."
البته قدرت دفاعی نه تولید انرژی غیرنظامی است و نه خواست ایزوتوپ پزشکی، دو توضیحی که مقامات ایرانی مکرراً در برابر بازرسان و همتایان غربی خود ارائه میدهند. تقریباً تمام قدرتهای هستهای ماهیت برنامه موشکی هستهای خود را دفاعی اعلام میکند و بنابراین استقبال سپاه پاسداران از این اصطلاح نباید تعجبآور باشد.
البته، باتوجهبه مبالغههای سنتی جمهوری اسلامی، میتوان این دست بیانیهها را کماهمیت قلمداد کنیم، اما بیانیه اخیر سپاه بیشتر به یک قاعده میماند تا یک هنجار. بهعنوان مثال، درگذشت سرلشکر حسن مقدم، پیشگام توسعه موشکی ایران، در طی انفجاری در پایگاه سپاه پاسداران، خارج از تهران در 13 نوامبر 2011 را به یاد آوریم. دولت ایران با وجود تمام انکارهایش در مورد ماهیت نظامی کار مقدم، از یک مسأله غفلت کرد، و آن انتشار متعاقب آخرین وصیتنامه مقدم توسط سپاه پاسداران بود (اما اکنون دیگر بهصورت آنلاین در دسترس نیست). در آن، مقدم خواسته بود که روی سنگ قبرش بنویسند، "کسی که امکان نابودی اسرائیل را فراهم آورد."
باراک اوباما، رئیسجمهور و جان کری، وزیر امور خارجه بیان کردند که فتوای رهبر معظم علی خامنهای علیه سلاحهای هستهای را مایه ی تسلی میدانند. اگرچه، دیپلماتهای ایرانی غالبا این فتوا را به شکلی متناقض نقل میکنند، و با لفاظیهای مختلف این مسأله را مطرح میکنند که آیا امکان دارد آن را به شیوهای مطرح کرد تا دولت ایران در برابر آن پاسخگو باشد. شخصیتهای ارشد مذهبی ایران از جمله افرادی در میان حلقه نزدیکان خامنهای، سلاح هستهای را تقریباً با همین لحن کنونی سپاه، تأیید کردهاند. سپتامبر 2005، در سرمقاله مجله معرفت، متعلق به آیتالله محمدتقی مصباحیزدی، یکی از معتمدان خامنهای که در 1 ژانویه 2021 درگذشت، بیان شد که "قرآن مومنان و ملت مسلمان را به کسب حداکثر قدرت موظف کرده است تا قادر به بازداشتن دشمنان دین و بشریت باشند." این گزارش افزود، "قدرت بازدارندگی تنها متعلق به معدود ابرقدرتها نیست." این فقط یکی از مثالهای زیاد است.
به نظر میرسد در صورت بازگشت ایران به توافق، دولت بایدن آماده ورود مجدد به توافق هستهای 2015 ایران، برجام، است. تونی بلینکن، نامزد وزیر امور خارجه و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آینده، اظهار میکنند که بدین طریق، ایرانیها برای حل سایر موارد مورد اختلاف، مانند برنامه موشک بالستیک چراغ سبز نشان خواهند داد. با عجله برای رسیدن به دیپلماسی، ممکن است وسوسه شویم تا سخنان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را تنها طبلی توخالی در نظر بگیریم. اما نتیجه چنین کاری تکرار اشتباهات دولت اوباما خواهد بود. ممکن است ترجیح دهیم محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، طرف مذاکرهمان باشد، اما دانشمندان هستهای ایران پاسخگوی وزارت امور خارجه ایران نیستند. همچنین، هیچیک از دستگاههای نظامی یا امنیتی جمهوری اسلامی تحت کنترل مستقیم ریاستجمهوری یا وزرای منصوب او قرار ندارند. در عوض، سپاه پاسداران قابلیت موشک بالستیک و پرتاب ماهواره را کنترل میکند، فناوریای با کاربرد دوگانه که میتوان از آن در جهت ترابری موشکها به سمت اهداف و برنامههای نظامی محتمل دیگر استفاده کرد. بهعبارت دیگر، آنچه سپاه پاسداران میگوید مهم است. دیپلماتهای اروپایی، دموکراتهای کنگره و کسانی که بدون درنظر گرفتن رفتار دشمن، خواهان خویشتنداری هستند، شاید بخواهند باور کنند که مقاصد ایران صلحآمیز است و مشکل بیشتر در واشنگتن، بیتالمقدس و ریاض است تا تهران، اما سپاه پاسداران، حداقل هنگام نوشتن برای مخاطبان داخلی خود، بهوضوح خلاف این مورد را نشان میدهد.