26 فوریه 2021
جو بایدن در 25 فوریه دستور داد به تأسیساتی در شرق سوریه، حمله هوایی صورت بگیرد. پنتاگون مدعی شد این تأسیسات متعلق به شبهنظامیان مورد حمایت ایران بوده است. گزارشهای اولیه حاکی از آن است که خسارت ناچیز بوده است. این حمله در تلافی حمله راکتی اخیر شبهنظامیان به سفارت ایالات متحده در بغداد، و همچنین، پایگاه نیروهای آمریکایی در فرودگاه اربیل صورت گرفت.
بایدن با این اقدام در حال ارسال این علامت است که ایالات متحده تحرکات شبهنظامیان مورد حمایت ایران را بیپاسخ نمیگذارد؛ و این عمل، قابل ستایش است. با این حال، بایدن احتمالاً مورد انتقاد جناج پیشرو حزب دموکرات و حزب مخالف جمهوریخواه قرار خواهد گرفت.
اما، در ارتباط با این حمله، مشکلاتی وجود دارد. اول، او به اهدافی اشتباه حمله کرده است. علیرغم تأکید بایدن بر تناسب حمله هوایی تلافیجویانه، این حمله تناسبی با حملات اولیه نداشته است؛ و حتی میتوان گفت کماهمیتتر بوده است. سفارت ایالات متحده و یا فرودگاهی که مکان استقرار نیروهای آمریکایی است، بسیار ارزشمندتر از یک پاسگاه مرزی بیاهمیت است که شبهنظامیان هنگام جابجایی میان مرز عراق و سوریه از آن استفاده میکنند. همچنین، نیروهای ایالات متحده ارزش بیشتری از یک شبهنظامی مورد حمایت ایران دارند. پاسخ متناسب حمله به اهدافی است که ارزش بیشتری برای ایرانیها دارد. چیزی که خطرناک است، عادی شدن حملات راکتی به سفارت و یا فرودگاههای ایالات متحده است، نه افزایش تنشها از سوی ایران. شاید مقامات ایرانی سروصدا راه بیاندازند (همانطور که پس از عملیات آخوندک در سال 1988، و یا مرگ حسن مقدم، قاسم سلیمانی و محسن فخریزاده سروصدا راه انداختند) اما تاریخ نشان میدهد چنین حملات هدفمندی از قدرت بازدارندگی بیشتری برخوردار هستند.
علیرغم تأکید بایدن بر تناسب حمله هوایی تلافیجویانه، این حمله تناسبی با حملات اولیه نداشته است؛ و حتی میتوان گفت کماهمیتتر بوده است
به لحاظ اثرگذاری، حمله 25 فوریه معادل حمله موشکی کروز رئیسجمهور بیل کلینتون به وزارت اطلاعات طالبان در سال 1998 بود. آن حمله شبهنگام انجام گرفت، زمانیکه ساختمان خالی بود. طالبان بهجای آنکه رفتارش را عوض کند، از بمباران یک ساختمان خالی نتیجه گرفت که پناهدادن به القاعده مجازات سنگینی در پی ندارد و تا زمان حملات 11 سپتامبر به اهدافی در نیویورک و واشنگتن، به این کار ادامه داد.
از آن مهمتر، این حمله هوایی نشان میدهد، علیرغم اینکه جو بایدن و وزیر امور خارجهاش، آنتونی بلینکن، مدام از دیپلماسی هوشمند سخن میگویند، آنها، همچنان، علائم ارسالی از سوی حکومت عراق را نادیده میگیرند. برهم صالح، رئیسجمهور، و مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق، برای واشنگتن دو مهره ارزشمند به حساب میآیند. مقامات آمریکایی متفقالقول عقیده دارند، هر دو رهبر صادقانه خواهان مقابله با شبهنظامیان مورد حمایت ایران هستند. نه برهم علاقهای دارد عراق به زمین نبرد نیابتی میان تهران و واشنگتن تبدیل شود و نه الکاظمی، با این حال، هر دو بر این باورند که وجود شبهنظامیان مورد حمایت ایران، استقلال عراق را به چالش میکشد.
این حمله هوایی نشان میدهد، علیرغم اینکه جو بایدن و وزیر امور خارجهاش، آنتونی بلینکن، مدام از دیپلماسی هوشمند سخن میگویند، آنها، همچنان، علائم ارسالی از سوی حکومت عراق را نادیده میگیرند
با این حال، مشکلی که رهبران عراقی با آن مواجه هستند، یکی از مجموعه مسائل بیمانندی است که برخی از این شبهنظامیان ایجاد کردهاند. سازمان ضدتروریسم عراق در مبارزه با گروههای تروریست سنی مرسوم، همانند القاعده و دولت اسلامی که از اطراف شهرها، به صورت بزندررو، عملیات اجرا میکنند، کارآزموده است، اما قادر به مقابله با شبهنظامیانی نیست که لباس یکدست میپوشند و در وزارتخانهها و سایر مراکز حکومتی نفوذ میکنند. کاظمی در ژوئن 2020 فرمان حمله به دفاتر کتائب حزبالله را داد، گروهی که مسئول حمله راکتی به سفارت ایالات متحده بود. پس از آن، گروه در فاصله 140 متری اقامتگاه کاظمی تظاهرات راه انداخت. برای مدتی معلوم نبود، آیا نیروهای عراقی با شبهنظامیان درگیر میشوند یا خیر. در این ماجرا، نه سفارت ایالات متحده کمکی به نخستوزیر کرد و نیروهای آمریکایی حاضر در منطقه.
دو مسأله دست کاظمی را بسته است: اول، این احتمال وجود دارد که قدرت شبهنظامیان بر نیروهای دولت عراق فائق آید، و دوم، ممکن است نیروهای عراقی از دستورات او پیروی نکنند. بهترین روش جهت مقابله با شبهنظامیان، آن است که دولت عراق با پشتیبانی ایالات متحده یک نیروی ویژه کوچک و وفادار تشکیل دهد. تنها در آن زمان است که کاظمی میتواند در قلب بغداد از پس گروههای شبهنظامی برآید.
بهترین روش جهت مقابله با شبهنظامیان، آن است که دولت عراق با پشتیبانی ایالات متحده یک نیروی ویژه کوچک و وفادار تشکیل دهد
گروههای شبهنظامی نمایشگر سرطانی در جامعه عراق و خطری برای استقلال آن کشور هستند. عراق نیاز دارد با یک جراحی ماهرانه غده را از بین ببرد. اقدام بایدن در روز 25 فوریه، مانند آن است که پزشک، چسب زخمی به همسایه بیمار بزند.