در یک جزیره راهبردی واقع در دریای سرخ، به‌طرزی ناگهانی، یک باند فرود ساخته شده است

جوزف ترویثیک

موسسه The Drive

10 مارس 2021

تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که از اوایل امسال ساخت‌وساز یک باند فرود تقریباً 2 کیلومتری در جزیره پریم شروع شده است. این جزیره در مرکز تنگه بسیار راهبردی باب‌المندب واقع شده است، تنگه‌ای که دریای سرخ را به خلیج عدن متصل می‌کند. این جزیره در یک تقاطع دریایی حیاتی واقع شده است؛ در مسیری که برای کشتی‌های تجاری و نظامی مهم است. علاوه بر آن، پریم تنها پنج کیلومتر با سواحل یمن فاصله دارد. به همین دلیل، این جزیره منطقه عملیاتی مناسبی برای هرگونه عملیات نظامی علیه آن کشور، احتمالاً علیه شورشی‌های حوثی مورد حمایت ایران، و مناطق اطراف است.

 این جزیره در یک تقاطع دریایی حیاتی واقع شده است؛ در مسیری که برای کشتی‌های تجاری و نظامی مهم است. علاوه بر آن، پریم تنها پنج کیلومتر با سواحل یمن فاصله دارد

تصاویر نشان می‌دهد بین روزهای 18 تا 22 فوریه 2021 و در بخش شمال غربی جزیره، احداث یک باند فرود به عرض 50 متر آغاز شده است. تا تاریخ 3 مارس، نمای بیرونی باند فرود کامل شده بود. 

همچنین، در تصاویری که پس از تاریخ 24 فوریه گرفته شده است، دو سازه کوچک شبیه به آشیانه هواپیما در سمت جنوب این باند فرود ظاهر شده‌اند. در سال 2016 و در همین جزیره، پروژه دیگری شروع شده بود برای ساخت یک پایگاه هوایی با باند فرود تقریباً 3 کیلومتری. آن پروژه پس از مدتی رها شد.

از سال 2017 به بعد فعالیت دیگری در این جزیره مشاهده نشده بود. دقیقاً مشخص نیست چرا پروژه رها شد. پریم جزیره‌ای است که از گدازه‌های آتش‌فشانی پدید آمده است، و به دلیل آب و هوای نامساعدش، هرگونه تلاش برای ساخت پاسگاه نظامی در این جزیره با شکست مواجه شده است.

علاوه بر ساخت دو سازه [که در بالا اشاره شد]، در مکان قدیمی هم فعالیت‌های دیده شده است که به نظر می‌رسد با باند فرود جدید در ارتباط باشد. تصویر دیگری که در تاریخ 8 مارس و از طریق یک هواپیمای ایرباس به دست آمده، این فرضیه را تأیید می‌کند که کارگران توده‌های خاک و سنگ‌ حاصل از ساخت باند جدید را در مرکز ناتمام قدیمی تخلیه می‌کنند.

همان تصویر نشان می‌دهد که در هر کدام از دو سازه، سه دستگاه ژنراتور برق وجود دارد و یک دیوار بلند از سه طرف از آن‌ها محافظت می‌کند. در سمت جنوب این دو سازه، مکانی محافظت‌شده، شامل دو دیوار بلند و جاده‌ای تازه آسفالت شده، در دست ساخت است. 

مشخص نیست چه کسی و با چه هدفی مسئول این عملیات ساختمانی است، اما امارات متحده عربی و عربستان سعودی دو گزینه محتمل هستند. بسیاری از کارشناسان این عملیات را مرتبط به امارات می‌دانند. مدتی پیش تصاویر ماهواره‌ای نشان داد که امارات در بین ژانویه و فوریه امسال، پایگاه نظامی‌اش را در عصب، شهری در اریتره واقع در آن سوی تنگه باب‌المندب، تخلیه کرده است. 

امارات چند ماه پس از آن‌که به‌عنوان بخشی از ائتلاف عربی به رهبری سعودی وارد جنگ یمن شد، به ایجاد و توسعه پایگاه هوایی و تجهیزات بندری در عصب پرداخت. امارات حملات هوایی را علیه حوثی‌ها از آن پایگاه انجام می‌داد. آن پایگاه، همچنین، مرکزی بود برای جذب نیروهای مزدور خارجی و ارسال آن‌ها به شبه‌جزیره عرب.

  امارات چند ماه پس از آن‌که به‌عنوان بخشی از ائتلاف عربی به رهبری سعودی وارد جنگ یمن شد، به ایجاد و توسعه پایگاه هوایی و تجهیزات بندری در عصب پرداخت

این احتمال وجود دارد که برخی از نیروهای امارات از عصب به پریم منتقل شده باشند. اینتل لب، یک گروه مستقل در زمینه تحلیل اطلاعات، بر این باور است که دو سازه جدید ممکن است مقر بخش کوچکی از نیروهای امارات باشند. همچنین، باند فرود جدید مسلماً قادر به پشتیبانی از هواپیماهای ترابری نظامی است. 

  اینتل لب، یک گروه مستقل در زمینه تحلیل اطلاعات، بر این باور است که دو سازه جدید ممکن است مقر بخش کوچکی از نیروهای امارات باشند

پریم از سال 2015 تحت‌کنترل امارات بوده است. در آن سال، نیروهای اماراتی همراه با شبه‌نظامیان محلی قبیله‌ای، حوثی‌ها را از جزیره بیرون راندند. پس از آن، امارات اولین پروژه‌اش را برای احداث یک پایگاه هوایی شروع کرد که بی‌ثمر ماند. همچنین، گزارش‌هایی وجود دارد مبنی بر این‌که اماراتی‌ها یک زندان مخفی درون جزیره راه انداخته بودند.

در سال 2019، امارات از ائتلاف به رهبری سعودی کنار کشید و رسماً به عملیات علیه حوثی‌ها پایان داد، اگرچه به همکاری‌اش با ایالات متحده جهت مقابله با سایر گروه‌های تروریستی در یمن ادامه داد. بر اساس گزارش رویترز، عربستان سعودی به همراه بخشی از نیروهای ساحلی دولت رسمی یمن، متعاقباً برای اشغال جزیره وارد آن شدند. مشخص نیست که آیا سعودی‌ها و یمنی‌ها موفق به بازپس‌گیری جزیره شدند یا خیر، و یا این‌که آیا ایرانی‌ها و حوثی‌ها تلاشی برای اشغال جزیره داشته‌اند یا نه.

بنا به گزارش آسوشیتد پرس، در همان زمانی که امارات در حال تخلیه پایگاه عصب بوده است، یک فروند هواپیمای باری آنتونوف ان-124 متعلق به «ماکسیموس ایر»، شرکت هواپیمایی اوکراینی-اماراتی، پروازهای متعددی میان این پایگاه و شهر العین امارات داشته است. این بدان معنی است که حداقل بخشی از نیروها و دارایی‌های امارات از اریتره به خانه بازگشته است.

ما هیچ دلیلی در دست نداریم که امارات گروهی از نظامیانش را به پریم اعزام نکرده باشد. اگر برخلاف تلاش قبلی برای احداث یک پایگاه هوایی در جزیره، این آخرین پروژه ساخت‌وسازی به اتمام رسیده باشد، با قطعیت بیشتری می‌توان حدس زد چه کسی از آن استفاده می‌کند. 

  ما هیچ دلیلی در دست نداریم که امارات گروهی از نظامیانش را به پریم اعزام نکرده باشد

هر کشوری که پشت این پروژه باشد، احتمالاً به دنبال تأسیس یک پایگاه نظامی بسیار راهبردی در این گذرگاه دریایی حیاتی است. اگر هدف فقط حوثی‌ها باشد، یک پایگاه هوایی در این جزیره، مرکز مهمی برای انجام عملیات در یمن و اطراف آن است، عملیاتی مانند مقابله با قاچاق، گشت‌زنی دریایی، و حتی عملیات علیه زیردریایی‌ها. دولت ایالات متحده در سال 2020 قراردادی تسلیحاتی را برای فروش پهپادهای MQ-9B به همراه تجهیزات نظارتی دریایی و تجهیزات ضدزیردریایی به امارات تصویب کرد.

 هر کشوری که پشت این پروژه باشد، احتمالاً به دنبال تأسیس یک پایگاه نظامی بسیار راهبردی در این گذرگاه دریایی حیاتی است

شورشی‌های مود حمایت ایران برای آسیب‌رساندن به کشتی‌های تجاری و نظامی عبوری در آب‌های این منطقه، از مین‌های دریایی و قایق‌های انفجاری با کنترل از راه دور، استفاده می‌کنند. گفته می‌شود ایران یک کشتی باری را تغییر کاربری داده است و از آن به‌عنوان مرکز عملیات‌های مخفی‌اش در منطقه استفاده می‌کند. 

امارات با مجهزساختن جزیره می‌تواند از آن به‌عنوان پایگاهی جدا از سرزمین مادری برای انجام عملیات نظارتی، شناسایی و اطلاعاتی استفاده کند. و اگر پایگاه به اندازه کافی توسعه یابد، می‌توان از آن جهت حملات هوایی علیه سرتاسر منطقه استفاده کرد. 

  امارات با مجهزساختن جزیره می‌تواند از آن به‌عنوان پایگاهی جدا از سرزمین مادری برای انجام عملیات نظارتی، شناسایی و اطلاعاتی استفاده کند

علاوه بر پایگاه هوایی، امارات می‌تواند برای انجام عملیات ناوبری، اسکله‌ای در قسمت جنوبی جزیره احداث کند. همان‌طور که قبلاً اشاره شد، نیروی ساحلی دولت یمن از جمله نیروهایی است که از این جزیره برای عملیات دریایی‌اش استفاده می‌کند.

پریم در تنگه‌ای واقع شده است که عرض آن در باریک‌ترین قسمت کمتر از 32 کیلومتر است. هر کشوری که کنترل جزیره را در دست داشته باشد، می‌تواند با نصب جنگ‌افزارهای مختلف در جزیره، مانند موشک‌های زمین به هوا و موشک‌های کروز ضدکشتی، به اهرم فشاری بسیار کارآمد دست یابد. همچنین، یک پایگاه در این منطقه می‌تواند به تأمین امنیت کشتی‌های دوست در برابر حملات حوثی‌ها و یا سایر تهدیدات کمک کند.

 هر کشوری که کنترل جزیره را در دست داشته باشد، می‌تواند با نصب جنگ‌افزارهای مختلف در جزیره، مانند موشک‌های زمین به هوا و موشک‌های کروز ضدکشتی، به اهرم فشاری بسیار کارآمد دست یابد

در عین حال، این جزیره در دسترس موشک‌های کروز و بالستیک، و همچنین، پهپادهای انتحاری حوثی‌ها است. شورشی‌های مورد حمایت ایران در چند ماه گذشته بر شدت حملات موشکی و پهپادی‌شان علیه عربستان سعودی افزوده‌اند؛ هفته گذشته، حمله هوایی بزرگی، شامل هشت موشک بالستیک و 14 هواپیمای بدون سرنشین، علیه چهار شهر سعودی صورت گرفت. پس از حمله بی‌سابقه موشکی و پهپادی در سپتامبر سال 2019، حمله هفته پیش بزرگ‌ترین حمله علیه پادشاهی سعودی به حساب می‌آید. بنابراین، جای تعجب ندارد اگر شورشی‌ها منابع قابل‌توجهی را برای حمله به پایگاه هوایی سعودی و یا اماراتی در جزیره پریم، اختصاص دهند.

فارغ از جزئیات عملیات ساخت‌وساز در پریم، کسی در حال احداث یک باند فرود جدید و سایر تأسیسات مرتبط در یکی از راهبردی‌ترین جزایر کره زمین است.

 

منبع:

Construction Of A Large Runway Suddenly Appears On Highly Strategic Island In The Red Sea 

مشارکت
این مقاله مفید بود؟ رای‌ها: 0
جزئیات مقاله
آخرین به روز‌رسانی در: 10:33 1400/03/30
آخرین به روزرسانی توسط: (Esmaeli)
تاریخ انتشار: 10:29 1400/03/30
مقاله را به اشتراک بگذارید: 
نویسنده: Esmaeli
مقالات پیشنهادی