دکتر احمد زیدآبادی
نویسنده و پژوهشگر
یکی از دلایل پایین آمدن مشارکت، ناکامی اصلاحطلبان است، چون آنها موفق نشدند نظر مردم برای رایدادن را جلب کنند. عامل دیگر سرخوردگی مردم نسبت به امکان اصلاح از طریق صندوقهای رای است. خیلی از مردم احساس کردند که رای شان تاثیری ندارد و میگویند کاندیدایی با وعدههای بسیار میآید و ملت نیز با شور و شوق به او رای میدهند، اما وقتی در کاخ پاستور مستقر میشود، میگوید اجازه نمیدهند کار کنم و موانع آشکار و دولت پنهان هست
مردم ایران با توجه به خشمی که نسبت به شرایط اقتصادی داشتند و همچنین میدانستند که حکومت این کشور به رای آنها برای اعلام مشروعیت بالا نزد جامعه جهانی نیاز دارد، تصمیم گرفتند با رای ندادن از نظام جمهوری اسلامی انتقام بگیرند. حرکتی نیز از سوی گروههای اپوزیسیون خارج از ایران که طرفدار براندازی نظام هستند به راه افتاد. آنها هم مخاطبانی دارند و وارد عمل شدند. این عوامل دست به دست هم دادند تا درصد مشارکت پایین بیاید. ولی به هرحال کسانی که رای ندادند، هرکدام اهداف مختلفی داشتند.
در خصوص افزایش بی سابقه آرای باطله باید گفت این نوع آراء به دو دسته تقسیم میشود؛ گروه نخست کسانیاند که مایل به شرکت نیستند، اما به دلیل موقعیت کاری و شغلی میترسند که رای ندهند. بنابراین پای صندوق حاضر میشوند و زمانی که شناسنامهشان مهر خورد در برگه رای ضربدر میزنند ویا اسم دیگری مینویسند. بیشتر کارمندان دولت در این گروه قرار میگیرند. و اما گروه دوم؛ این بار برخی از اصلاحطلبان که از ردصلاحیت کاندیداها ناراحت بودند و در عین حال قصد تحریم انتخابات را نداشتند، اعلام کردند که رای اعتراضی میدهیم. آنها اسم فرد مورد علاقه خود را بر روی برگه نوشته و در صندوق انداختهاند.